În zilele de 21 și 22 martie 2023, Asociația „Dobrudzha Agrarian and Business School” (DABS) a fost gazda și organizatorul Conferinței Internaționale de Afaceri privind modelele și cele mai bune practici pentru o agricultură climaterică inteligentă în Bazinul Mării Negre prin proiectul „Cross-Border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin” /AGREEN/, ref. nr. BSB-1135, cofinanțat de Programul Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”.
Evenimentul a avut ca scop prezentarea modelelor de culturi inteligente din punct de vedere climatic și a practicilor de succes în domeniul agriculturii sustenabile dezvoltate în cadrul proiectului AGREEN, care pot fi aplicate în regiunea Mării Negre din partea comunității profesionale și a organizațiilor sectoriale din agricultură, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și modernizarea acestora.
Accentul conferinței a fost pus pe împărtășirea rezultatelor cercetării aplicate și a experimentării modelelor de culturi dezvoltate de partenerii proiectului, pe consolidarea cooperării dintre mediul de afaceri și cercetare, precum și pe experiența împărtășită de practicienii agriculturii inteligente din punct de vedere climatic. La eveniment au participat toți partenerii din țările participante la proiect (în prezența și online), reprezentanți ai comunităților academice și de cercetare, fermieri și practicieni locali și sindicatele acestora etc.
Unul dintre vorbitorii la conferință a fost prof. asoc. Hristo Stoyanov, PhD de la Institutul Agricol Dobrudzha – General Toshevo, care a prezentat modelele inteligente din punct de vedere climatic dezvoltate de experții bulgari: cultivarea triticalei folosind metoda No-till și cultivarea de okra într-o seră, cu condiția de producție ecologică. Prof. Asoc. Dr. Mehmet Șener a prezentat modelele dezvoltate de Universitatea Tekirdag Namuk Kemal pentru cultivarea florii-soarelui și a nucilor cu irigare suplimentară. Reprezentanții partenerului georgian din cadrul proiectului – Asociația pentru agricultură biologică ELKANA au prezentat modelarea culturilor pentru agricultura sintrofică și cultivarea ecologică a soiului local de grâu. În plus, participanții au avut ocazia de a împărtăși experiența generală privind utilizarea diversității agricole și rolul acesteia în dezvoltarea zonelor rurale, precum și de a discuta despre importanța agriculturii inteligente din punct de vedere climatic pentru securitatea alimentară.
Informații detaliate despre toate modelele de culturi și eficiența acestora pot fi găsite în Actele conferinței atașate mai jos.